במערכת העיכול - יש יותר חיידקים מאשר בכל הגוף כולו. במעיים בפרט- יש מיליוני חיידקים, חיידקים מיד מעוררים בנו רתיעה וחשש, בגלל הקשרם הידוע כמחוללי מחלות שונות. לאמיתו של דבר, לא כולם רעים לגוף, רק חלקם, וחלקם האחר אף חיוניים לשמירה על בריאותנו.
החיידקים מקיימים מושבות בתוך הגוף ועל פני הגוף וחיים אתנו חיי שיתוף מורכבים. במקרים רבים החיידקים מפיקים תועלת בלי לפגוע בנו; במקרים אחרים גם אנחנו וגם החיידקים מפיקים תועלת מהקשרים ההדדיים; ויש מקרים שבהם חיידקים גורמים לנו לחלות ובמקרים קיצוניים אף למוות.
מה עוד חשוב שנדע על החיידקים שבגופנו?
ישנם 3 סוגי חיידקים:
- חיידקים סימביוטים- הנהנים מקשר הדדי עם הגוף.
- חיידקים קומנסאליים- חיים בהרמוניה עם הגוף בקשר שבו האחד מפיק תועלת והשני לא ניזוק
- חיידקים פרזיטים/טפילים שאינם מועילים לגוף ופעמים רבות אף מזיקים לו.
החיידקים הסימביוטים והקומנסאליים הם המוכרים לנו בשם כ"טובים" לגופנו ועל כן הם מכונים- "חיידקים ידידותיים" , הם מעדיפים סיבים תזונתיים ממקורות צמחיים, ומכאן החשיבות והקשר לתזונה שאנחנו אוכלים, היות שאלה מעדיפים סיבים על מנת להתקיים בגופינו. אכילה מועטה של סיבים תזונתיים, תגרום ל"חיידקים הטובים" למות מרעב ולפנות את מקומם לחיידקים הטפילים, "הרעים". מצב זה יביא לתוצאה המשפיעה על בריאותנו, כך שישתנה מאזן האימה של אוכלוסיית החיידקים במערכת העיכול שלנו.
התוצאה - בעיות בריאות, הנובעות הנובעות משינויים באוכלוסיית החיידקים במעיים, כשהאיזון בין מספר החיידקים הידידותיים למספר החיידקים הטפיליים - מופר.
מה קורה כשהחיידקים הטפילים מתרבים?
מיד מתחילות תופעות ותסמינים מטרידים ומוכרים, כמו: תסמונת המעי הרגיש, ריפלוקס(החזר קיבתי- ושטי) עצירות כרונית. בהמשך עלולה להתפתח בעיית ספיגה במערכת העיכול, שתביא לחסרים תזונתיים: ירידה בויטמין B12 ירידה ברמות הברזל, ירידה ברמות האבץ ויטמיני B ...ועוד..
למה החיידקים מתרבים אצל האחד ואצל השני לא?
כאן נכנסת לתמונה מערכת החיסון. למצבו הבריאותי הבסיסי של האדם ולחוסנה של מערכת החיסון יש חלק נכבד שמשחק תפקיד בהגנה על הגוף . התפיסה כי חיידקים גורמים למחלות הובילה למחשבה שאפשר לנצח את המחלות ולהשיב את הבריאות בעזרת גורם חיצוני בלבד, כך התחיל הטיפול באמצעות תרופות נגד חיידקים, שהתבסס על התובנה שיש להשמיד את גורם המחלה בעזרת תרופות. אלא שלא תמיד גישה זו מצליחה להתמודד עם בעיות הבריאות, שהביאו לעליה במחלות דלקתיות, עליה במחלות סרטן ותמותה מהן, גם עקב עומס על מערכת העיכול ופינוי לא יעיל של פסולת מהגוף. היעדר פינוי יעיל כולל עצירות ומחלות מעיים דלקתיות. שימוש חוזר באנטיביוטיקה הביא גם לתמותת החיידקים הטובים במעיים,ובמקביל התפתחות של חיידקים עמידים לתרופות ובעקבותיהם דלקות חוזרות ונשנות לדוגמא של מי שחווה דלקות חוזרות בשתן או בגרון... .
ומה עוד?
לצד אלה התפתחו אלרגיות למזון בשל הכנסת מזון מתועש והרעלות מזון, סטרס היוצר לחץ ומשבש את האיזון הפנימי ויכולת ההתמודדות עם מחלות, חוסר פעילות גופנית, הוכח שקיומה של פעילות גופנית סדירה - מסייעת לשמירת הגוף מכל הבחינות . התוצאה הכוללת - הגוף נחשף ליותר תרופות, יותר חומרי הדברה, יותר חומרים משמרים, יותר חומרי ניקוי – כולם כימיקליים עודפים, שהגוף מנסה להיפטר מהם. דבר המשפיע על היחלשות מערכת החיסון שהיא קו ההגנה הראשי של הגוף להתמודד עם כל איום על בריאותנו.
מי תפקיד שומר הסף בגופנו?
החיידקים הם חלק מחיינו לא ניתן להשמיד את כולם באמצעים חיצוניים, אבל יש לנו בגוף מנגנון שמסוגל להתמודד איתם-והם תאי מערכת החיסון שמזהים את הפולשים ומשמידים אותם עוד לפני שהם משפיעים על בריאותנו. מערכת החיסון מסוגלת להשמיד תאים סרטניים. כל זאת בתנאי שמערכת החיסון מוזנת כראוי, ומתפקדת באופן מייטבי ויעיל. אם מערכת החיסון נחלשת או משתבשת- המחלה משתלטת ויש קרקע פוריה לחיידקים להתרבות, התוצאה דלקות ומחלות.
מה עושים אם החיידקים הרעים התרבו אצלי? – מסגלים אורח חיים בריא, תזונה מבריאה ומחזירים את האיזון למעיים !
- מקפידים על שתיית מים לעודד פינוי יעיל של פסולת מהגוף ולמנוע צואה יבשה וקשה.
- ממעטים בסוכרים הנותנים מזון לחיידקים הרעים
- מגבירים את אוכלוסיית החיידקים הטובים ע"י נטילת פרוביוטיקה
- מגבירים אכילת מזונות מתאימים העשירים בסיבים כירקות לעודד את תנועת המעי ולרכך את הצואה
- בודקים את רמות הויטמינים והמינראלים החיוניים בגוף, דוגמת : ברזל, B12
ואם לא הצלחתי לבד?
כי יש לי עצירות חמורה, הרופא אומר שאולי יש לי מעי רגיש, וממש לא נוח בבטן, היא נפוחה ושום דבר לא טוב, יש לי תחושה של עייפות גדולה וחוסר אנרגיה, ויש גם השפעה על איכות השינה בלילה.
ואם עדיין לא מצאת ומחפש/ת פתרון טבעי- טיפול נטורופתי - יכול להיות פתרון מתאים עבורך.
פנה/י לאבחון יסודי שיבנה לך תוכנית טיפול התפורה אישית למידותיך.
לאבחון מקצועי- פנה/י עוד היום אל ד"ר גילה ידידיה נטורופתית והרבליסטית קלינית מוסמכת, שתעזור לך להשיב את השלווה והאיזון למערכת העיכול.