מה בין - מחלות מטבוליות | גאסטרו | עיכול | כרוניות?
במטרה לשמור על איזון הגוף ותיפקודו התקין, מתקיימים בו כל העת תהליכים של שינויים ביוכימיים בתאים וברקמות המסייעים בוויסות ובקרה. שיבושם - עלול לגרום למחלות מטבוליות כרוניות. הליכים אלה של מטבוליזם(חילוף חומרים), קשורים באספקה מתמדת של רכיבי תזונה חיצוניים - מהם מפיק הגוף אנרגיה. כל פגיעה בתהליכים אלה גורמת מחלה מטבולית. איברים רבים שותפים ליצירת הומיאוסטזיס (איזון) של תהליכים מטבוליים אלה.
הכבד הוא איבר מרכזי הממלא תפקיד חשוב במנגנון זה - בהיותו האיבר הראשון אליו מגיעים תוצרי הפירוק של המזון ממערכת העיכול דרך וריד השער(Hepatic portal vein). הדם המגיע ממערכת העיכול, אינו עובר ישירות למחזור הדם הכללי, אלא עובר תחילה בקרה על הרכבו בכבד.
הכבד אחראי על מגוון פעילויות מטבוליות, כגון - שמירה על רמת הגלוקוז בדם, ייצור גליקוגן ואגירתו, ביצוע שינויים בחומצות האמינו, ייצור שינן(אוריאה), ייצור חלבוני פלסמה כאלבומין, פירוק הורמונים כמו האינסולין, ייצור נוזל המרה, אגירת ויטמין A, ייצור חומצות שומן ברקמות השומן, אגירת מינראלים כנחושת וברזל, פרוק רעלים ותרופות, פירוק ההֶם של ההמוגלובין.
פגיעה/שיבוש בכבד/באחד האיברים המעורבים במסלול זה או בתהליך המטבולי עצמו -עלול ליצור בעיה מטבולית, כמו למשל במחלת הסוכרת, שמאופיינת בכך שרמות הסוכר בדם גבוהות מהרגיל. דוגמא אחרת - רמה גבוהה של שומנים בדם יכולה לנבוע מתפריט עשיר בשומנים/סוכרת שאינה מטופלת/ תת פעילות של בלוטת התריס/ תרופות מסוימות/ התמכרות לאלכוהול ועוד..כך קורה, לא אחת, שנוצר מצב - בו החולה לוקה במקבץ מחלות מטבוליות, דוגמת - "התסמונת המטבולית"/ "סינדרום X", שהיא משלב של מחלות הכוללות - יתר לחץ דם, השמנה בטנית, סוכרת, היפרלפדמיה/היפרכולסטרולמיה/ ובקרב נשים בעלות עודף משקל ייתכן ליקוי נוסף המופיע יחד עם מקבץ זה - תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
במחלות מטבוליות אלה - קיימת מעורבות של מערכות שונות בגוף : מערכת העיכול|גאסטרו - היא מערכת מרכזית במעורבותה, דרכה מגיע המזון אל הגוף. חלק מהמחלות מוגדרות כמחלות כרוניות בשל אופיין המתמשך המביא לנטילת תרופות באופן קבוע.