סיבוכים
- ייתכן נזק ל - כלי הדם, לב,מוח, כליות, עיניים-עיוורון, רגליים - קטיעה, פגיעה בעצבים(נירופתיה), בעיות בהחלמה מפציעות בעור, מחלות חניכיים, סיבוכי הריון.
- הצטברות הסוכרים בדם עלולה לגרום לעליה ברמת השומנים בדם והתפתחות טרשת עורקים.
- היפוגליקמיה - מצב בו רמות הסוכר בדם נמוכות מהנורמה (עקב לקיחת תרופות להורדת הסוכר), המוח ניזון אך ורק מסוכר ועל כן הוא האיבר הרגיש במיוחד לירידות חדות בסוכר - מצב מסוכן ביותר העלול לפגוע בתפקודו.
- חמצת קטונים סוכרתית - תאי שומן מתחילים להתפרק ומייצרים קטונים- תרכובות רעילות ההופכות את הדם לחומצי וגורמות לריח של אציטון מהפה - מצב מסוכן המחייב טיפול רפואי מיידי, אחרת המצב עלול להדרדר עד כדי תרדמת.
טיפול רפואי מקובל
סוכרת סוג 1 - היות שהלבלב אינו מייצר אינסולין-יינתן טיפול בתחליף אינסולין באמצעות מזרק או משאבה המוצמדת לגוף והמחדירה את האינסולין אל מתחת לעור.
סוכרת מסוג 2 - מעקב אחרי רמות הסוכר בדם בבדיקות שוטפות .
מתן הנחיות כלליות להקפדה על משקל,פעילות גופנית דיאטה ומתן תרופות היפו-גליקמיות(מורידות סוכר)על פי הצורך התרופות מסווגות לשלושה סוגים עיקריים:
תרופות ממשפחת הביגונאדים - הפועלות להורדת הסוכר דרך הגברת הרגישות לאינסולין בשרירים- על מנת לאפשר ספיגת גלוקוז טובה יותר (מטפורמין/גלוקומין/גלוקופאג').
תרופות ממשפחת הסולפונאוריאה - תרופות הממריצות את תאי הבטא בלבלב לייצר כמויות גדולות של אינסולין(גלובן/גלובקטיק/אמריל / גלוקורייט).
תרופות ממשפחת הגליטזונים - תיאזולידינדואידים - הפועלות להגברת רגישות התאים לאינסולין (אבנדיה/רוסיני Rosiglitazone))אקטוס (Pioglitazone)
הטיפול הטבעי בסוכרת
סוכרת מסוג 1 - מחלה אוטואימונית בעלת רקע גנטי.
מחקרים רבים מעידים על כך שהתפרצות המחלה קשורה במיוחד לצריכת מוצרי חלב, והסיכון לפתח סוכרת מסוג 1 בא לידי ביטוי של 50%-60% בממוצע בקרב ילדים עם נטייה גנטית שנגמלו מחלב אם בגיל צעיר וניזונו מחלב פרה, במקרים אלה החלב הוא למעשה זרז (טריגר) וחלבון חלב פרה עלול להביא לידי ביטוי את ההשפעה הגנטית ולגרום לסוכרת מסוג 1, פורסם גם 1992 בכתב העת New England Jornal of Medicine , ("מחקר סין" - דף מקורות )
הטיפול יתחיל בשינוי תזונתי והנחיות להימנעות ממוצרי חלב, עקב מציאת קשר מחקרי רב המעיד על אי סבילות/אלרגיה לחלב בבדיקת ילדים שלקו במחלה, מספר גדל של הוכחות מדעיות מצביע על הקשר בין סוכרת מסוג 1 לבין אלרגיה לאלבומין של בקר (BSA) - חומר המצוי במוצרי חלב - המגביר את הסיכון למחלה, כיוון שהוא גורם לתגובה צולבת על תאי הלבלב (דף מקורות)
סוכרת מסוג 2 - הטיפול בסוכרת מבוגרים יתמקד בשינויים באורח החיים ובתזונה.
איזון התפריט כולל-
- הורדת מזונות שומניים הגורמים להשמנה והתורמים לסוכרת
- הורדת מזונות הגורמים לאי סבילות /אלרגיה.
- הורדת מזונות מזוקקים ומעובדים התורמים לתנגודת לאינסולין - מצב בו התאים לא מקבלים מספיק גלוקוז.
- אכילת מספר ארוחות קטנות במהלך היום.
- העדפת מזונות בעלי אינדקס גליקמי נמוך( המהירות בה הסוכר משתחרר לדם מהמזון, המהירות הגבוהה ביותר מיוחסת לגלוקוז שהאינדקס הגליקמי שלו 100).
- העדפת מזונות בעלי עומס גליקמי נמוך (= אינדקס גליקמי*תכולת הפחמימות שבמזון) סך היחידות המסתכמות בתפריט היומי לא יעלה על 65 יחידות ליום, מזונות העונים על קריטריון זה - תפוחים/עדשים/חומוס.. .
- העדפת פחמימות מלאות - המכילות אחוז גבוה של תאית.
- הכנסת סיבים מסיסים לתפריט לייצוב רמת הסוכר בדם דרך האטת ספיגת הסוכר ממערכת העיכול אל הדם.
- התייחסות ספציפית לנוטלים תרופות קונבנציואליות ומתן טיפול נטורופתי תומך בתופעות לוואי של הטיפול הרגיל דוגמת - עליה במשקל או עליה בכמות הנוזלים בגוף /היפוגליקמיה / מחסור בויטמינים (B12 /חומצה פולית/B6 - דבר העלול להוביל גם לעליה ברמות ההומוציסטאין בדם - גורם סיכון לתחלואה לבבית).
- טיפול בחולי סוכרת הלוקים במקביל ביתר לחץ דם ועודף משקל ומקבלים תרופות לבעיות אלה - יש תרופות מקבוצה זו המשפיעות על השמנה וספיגת השומן במעיים - דבר העלול להשפיע על ספיגת ויטמינים ומינראלים מסיסים בשומן. בנוסף, נמצא כי ישנן תרופות המשפיעות על שינויים טרום סרטניים ברירית המעיים.
אורחות חיים
• עידוד פעילות גופנית ושינוי באורח החיים כחלק מתהליך הבראה - על מנת להביא לאיזון בהפרעות הסוכרת דרך - ירידה במשקל, הורדת כולסטרול
וטריגליצרידים - משפרת את הרגישות לאינסולין והסבילות לגלוקוז.
מחקרים מראים שיפור משמעותי ואיזון בערכים שנמדדו בבדיקת דם בסוכרת לאחר מספר שבועות מהכנסת השינויים.
• טיפול בסטרס כגורם המזין את המחלה ולעיתים אף גורם להתפרצותה באמצעות טכניקות הרפיה ומודעות.
מתן הנחיות לצמחי מרפא ותוספי תזונה לצורך-
- הפחתת רמת הסוכר בדם.
- טיפול להפחתת שכיחות תסמיני הסוכרת,עייפות,השתנה תכופה
- במידה והמטופל סובל ממשלב בעיות הכלול בתסמונת מטבולית(סוכרת/ל"ד/כולסטרול/השמנה) - יינתן טיפול להורדה ואיזון ערכים אלה במקביל.
- מניעת הנזק החמצוני לתאים.
- חיזוק דפנות של כלי הדם לטיפול ברטינופתיה סוכרתית ומניעתה באמצעות ניצול הפלבנואידים - נוגדי חמצון טבעיים המצויים בצבענים של צמחי מרפא רבים כמו בתמצית זרעי ענבים.
- שמירה על הכבד וסילוק רעלים ושיפור חילוף החומרים בגוף.
השימוש בצמחי מרפא ותוספים לטיפול טבעי במחלה פועלים בכמה מישורים לפי קטגוריות ההתייחסות הבאות:
o אלה המגבירים רגישות לאינסולין דוגמת המגנזיום, קינמון...
o צמחים ותוספים המורידים את רמת הסוכר בדם.
o צמחים המקטינים ספיגת פחמימות במעי.
o תמיכה כללית בתופעות הלוואי ובהפרעות מערכתיות המתלוות למחלה - כנוגדי חמצון,צמחים אדפתוגנים ועוד...
על פי הצרכים המשתנים של כל מטופל ומטופלת.